Vad är diabetes?
Precis som bilar använder bensin eller diesel som bränsle, använder kroppens celler ett socker som kallas glukos. Glukosen kommer från kroppens nedbrytning av kolhydraterna som finns i födan. Cellerna tar upp glukosen från blodet med hjälp av insulin - ett hormon som bildas i bukspottskörteln. Vid diabetes saknas insulin, eller så fungerar det inte som det ska. Det innebär att cellerna inte kan ta in tillräckligt med glukos, som istället samlas i blodet och skadar organen. Det går inte att bota diabetes, men man kan behandla det – och en hund som har diabetes kan leva ett lyckligt liv många år efter diagnosen.
Vilka symtom ger diabetes hos hund?
Om din hund uppvisar några av följande symtom rekommenderar vi dig att ta den till veterinären, eftersom de kan vara tecken på diabetes:
- Förändrad aptit
- Ökad/överdriven törst
- Viktminskning
- Ökad urinering
- Onormalt söt- eller fruktaktig andedräkt
- Slö och håglös (letargi)
- Uttorkning
- Urinvägsinfektioner
Hur kan jag hjälpa min diabetessjuka hund?
Precis som för människor med diabetes är det viktigaste att din hund håller sig sund. Om din hund är överviktig, kan viktnedgång göra att cellerna återigen kan använda insulin mer effektivt, vilket gör det lättare för kroppen att omvandla födan till bränsle.
Målet för en hund som har diabetes är att hålla blodsockret (eller glukosen) så nära normalnivån som möjligt. Det hjälper hunden att må bra och gör det mindre troligt att den råkar ut för komplikationer till följd av diabetesen.
Hur kan jag kontrollera min hunds diabetes?
Diabetes hos hund behandlas vanligen med en kombination av insulin och anpassad kost. Med hjälp av din veterinär kommer du att kunna balansera hundens insulinbehov. Målet med att anpassa dieten är att hålla hundens blodsockernivå under kontroll. Det är avgörande att hunden får ett foder med lågt glykemiskt index, för att hålla blodsockret nere.
Vad är glykemiskt index?
Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur stor effekt den intagna maten får på blodsockret. Ett foder med lägre GI-värde frisätter glukos långsammare än ett foder med ett högre värde.
Hur kan rätt kost hjälpa?
Det allra viktigaste är att kontrollera hundens blodsocker, och undvika plötsliga svängningar upp och ned. Detta uppnås alltså med hjälp av ett foder med lågt GI, som gör att glukos släpps ut långsammare i blodet.
Hundar med diabetes har även en ökad risk att få högt kolesterol och högt blodtryck. Därför är det bra att ge ett foder som är rikt på omega-3 från fiskolja.
Diabetes och andra hormonella sjukdomar kan också göra att immunförsvaret fungerar sämre. Det finns ett antal olika näringsämnen som stödjer immunförsvaret som kan hjälpa, bland annat omega-3 från fiskolja, betaglukaner, zink och selen.
Alla hormonella sjukdomar kan påverka hud- och pälskvaliteten – omega-3 från fiskolja kan vara till stor hjälp även här.
Andra hormonella sjukdomar
Binjuresjukdomen Cushings sjukdom och nedsatt sköldkörtelfunktion (hypotyreos) är andra hormonella sjukdomar som kan leda till liknande komplikationer som diabetes.
Cushings sjukdom:
När nivån av hormonet kortisol är för hög. Sjukdomen kallas även hyperadrenokorticism.
Hypotyreos:
När nivån av sköldkörtelhormon är för låg.
Om din hund lider av någon av dessa sjukdomar kan den också må bra av att äta Endocrine Support. Fodret ger rätt näring för att hundar som står på medicinsk behandling för hormonella sjukdomar ska kunna leva ett stabilt och friskt liv.